Rangos elismerést kapott a ZK docense

2020, március 27 - 15:45
A hazai zenei élet hagyományainak megőrzéséért, valamint Bartók Béla örökségének ápolása érdekében végzett szakmai munkája elismeréseként Bartók-Pásztory díjban részesül Zombola Péter zeneszerző, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense.

Minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján adják át a Bartók–Pásztory-díjat, amit 1984 óta egy-egy magyar anyanyelvű előadó és zeneszerző kaphat meg. A Pásztory Ditta végrendelete alapján létrehozott kitüntetéssel idén Kelemen Barnabás hegedűművésznek, a Zeneakadémia tanárának és Zombola Péter zeneszerzőnek, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar docensének munkásságát ismerte el a kuratórium.

Zombola Péter szerint az elismerés fontos üzenetet hordoz ebben a kritikus időszakban, és nemcsak a művész, de a Debreceni Egyetem és hallgatói számára is nagy jelentőséggel bír.

- Hatalmas megtiszteltetés, mert kiváló zenészek kapták meg korábban a díjat. Úgy gondolom, hogy az elismerés egyúttal igazolja a művészet létjogosultságát is ezekben a nehezebb hetekben. Mind az oktatói, mind pedig az alkotói munkához új energiát, új lendületet ad. Minden hallgatóm a magáénak érzi a sikert, emellett örülök annak is, hogy a Debreceni Egyetem, a Zeneművészeti Kar hírét is öregbíthetem. A Junior Príma-díj és az Erkel-díj pályám eddigi két legjelentősebb elismerése, a Bartók–Pásztory-díj egy újabb mérföldkő, mert kizárólag a szakma döntése volt, hogy nekem ítélték oda. Bartók Béla örökségéből fakadó a díj, emiatt is különlegesen értékes, hiszen mindannyian a Bartók-Kodály életmű örökösei vagyunk – mondta a zeneszerző.

Zombola Péter 1983-ban született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte el zeneszerzői tanulmányait, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán tanult. 2006-ban kapta meg kitüntetéses zeneszerző diplomáját, majd 2007-ben zeneelmélet-tanári oklevelet vehetett át, szintén kitüntetéssel. Doktori fokozatot 2010-ben szerzett, nyolc évvel később pedig a Zeneakadémián habilitált. 
Dolgozott oktatóként a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint az Eszterházy Károly Egyetemen, művészeti vezetője volt a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek, 2018 óta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense.

A Bartók–Pásztory-díjat ünnepélyes keretek között szeptember 3-án adják át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Sajtóiroda - BZ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.