Rendhagyó tanévnyitó

2020, szeptember 8 - 15:52
Felelősségteljes magatartást, az óvintézkedések betartását kérte a Debreceni Egyetem új polgáraitól a különleges helyszínen rendezett keddi tanévnyitón Szilvássy Zoltán rektor. A Debreceni Egyetem 14 karán 9000 elsőéves, összesen 30780 hallgató számára kezdődött meg a 2020/21-es tanév.

– Erre a mai napra mindenképpen emlékezni fognak, hiszen ma lettek debreceni diákok. Polgárai annak a városnak, amely 1538-ban létrehozta a Református Kollégiumot, jogelődét a mai Debreceni Egyetemnek. Jegyezzék meg elődeink jelmondatát: „Orando et laborando”, vagyis imádkozva és dolgozva. Ezt minden debreceni diáknak tudnia kell – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor a Főépület előtt tartott keddi ünnepélyes tanévnyitón.

A rendhagyó helyszínre, az egyetemi Főépület előtti térre utalva kiemelte: ez jó alkalom arra, hogy szembenézzenek alma materükkel, a Tiszántúl emblematikus épületével, amelynek semmihez nem hasonlítható kisugárzása van.

- A mostani járványhelyzetben – mivel a fiatalokban a koronavírus tünetmentesen terjed –, jelentős részben Önökön múlik az, hogy meddig tudunk a hagyományos módon oktatni. Gondoljanak a szüleikre, nagyszüleikre, akik fokozott veszélybe kerülhetnek. A járvány terjedésének megelőzésében sokkal többet tehetnek, mint korábban bárki. Megfelelő távolságtartással, a maszk használatával és némi önmegtartóztatással tanuljanak, tehetségük és szorgalmuk legjavát adva, ugyanakkor a szabályok betartásával segítsék az intézmény további töretlen működését – kérte az elsőéveseket Szilvássy Zoltán. 

– Városunk egyetlen dolognak köszönheti felemelkedését és virágzását: ez pedig a tudás – kezdte köszöntőjét Kósa Lajos.

Az országgyűlési képviselő kiemelte: a több mint 200 ezres nagyváros lakosságából 70 ezer diák, köztük azok az elsőévesek is, akik most esküt tesznek, akiknek talán egyik legjobb döntése volt, hogy a Debreceni Egyetemre jelentkeztek, és akik így az ország egyik legrégebbi, legsikeresebb egyetemének polgárai lehetnek – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ünnepi beszédében kiemelte, hogy az idei felsőoktatási felvételi eljárásban a jelentkezők 74 %-a járt sikerrel, közülük minden hetedik diák a Debreceni Egyetemen kezdheti meg tanulmányait.

- Magyarország nagy múlttal rendelkező, versenyképes, egyben legszebb intézményének hallgatójává váltak. Egy olyan egyetemen tanulhatnak, amely a nemzetközi rangsorok értékelése szerint is magas színvonalon képviseli hazánkat a különböző színtereken, ahol megszerezhető a tudás, amely azonban csak akkor lehet értékes, ha hasznosítható a gazdaságban és a társadalom javára egyaránt – jelentette ki Palkovics László.

A magyar és külföldi hallgatók eskütételét követően Papp László, Debrecen polgármestere köszöntötte a város újdonsült polgárait, kiemelve, hogy milyen nehéz időket élve válhattak debreceni diákká.

- Életük egyik legfontosabb időszakában kitartásukról tettek tanúbizonyságot akkor, amikor tavasszal, átállva egy addig ismeretlen, online oktatási formára, sikeresen tudtak felkészülni az érettségire és a felvételire egyaránt. Felvételt nyertek egy olyan intézménybe, amely a gyakorlatban is alkalmazható tudást, karrierlehetőséget ad hallgatóinak egy olyan városban, amely oktatási, kulturális, művészeti és tudományos központja az országnak – emelte ki Papp László.

A tanulmányaikat most kezdő magyar és külföldi hallgatók jelképes tanulmányi füzetet vehettek át a kari vezetőtől, majd Szikszai Tamás, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának alelnöke az intézmény történelmi múltját idézte fel beszédében, példaként állítva az elődöket, az általuk elért eredményeket.

A tanévnyitó ünnepség keretében kitüntetéseket és címzetes egyetemi tanári címeket is átadtak.

A Debreceni Egyetem Alumni díját, illetve a cím használatát 2020-ban az FAG Magyarország Kft. érdemelte ki. A díjat Szabó Péter, az FAG Magyarország Kft ügyvezetője vette át Szilvássy Zoltán rektortól.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának javaslatára az egyetem Szenátusa „Pro Universitate Juventutis” kitüntetést adományozott az egyetemi diák-közélet fejlődéséért kifejtett eredményes munkájáért Bognár István Ádámnak, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat korábbi elnökének.

Az Általános Orvostudományi Kar Kari Tanácsának javaslatára a Debreceni Egyetem Szenátusa a Debreceni Egyetem érdekében kifejtett gyógyító-, klinikai tudományos munkájáért, valamint a magas színvonalú oktatói és kiemelkedő szakmai, közéleti tevékenységéért címzetes egyetemi tanári cím adományozásáról döntött Jeszenszky Dezső, a zürichi Schulthess Klinika osztályvezető főorvosa részére.

A Műszaki Kar Kari Tanácsának javaslatára a Debreceni Egyetem Szenátusa a műszaki tudományok és az atomenergetika területén végzett magas színvonalú munkásságáért és kiemelkedő szakmai tevékenységéért címzetes egyetemi tanári cím adományozásáról döntött Németh Gábor miniszteri biztos részére. 

A Gazdaságtudományi Kar Kari Tanácsának javaslatára a Debreceni Egyetem Szenátusa a Debreceni Egyetem érdekében kifejtett magas színvonalú oktatói munkájáért és kiemelkedő szakmai tevékenységéért címzetes egyetemi tanári cím adományozásáról döntött Suha György Zsolt rendkívüli és meghatalmazott nagykövet részére.


Az Általános Orvostudományi Kar Kari Tanácsának javaslatára a Debreceni Egyetem Szenátusa a Debreceni Egyetem érdekében kifejtett magas színvonalú oktatói, tudományos munkájáért és a közös kutatási projektekben végzett kiemelkedő tevékenységéért címzetes egyetemi tanári cím adományozásáról döntött Takács Péter, az Eastern Virginia Medical School Szülészeti-Nőgyógyászati Intézet igazgatóhelyettese részére.

A Műszaki Kar dékánja és Kari Tanácsa a Műszaki Kar oktató munkájának támogatásáért, a képzés színvonalának emeléséért, a hallgatók gyakorlati képzése terén kifejtett tevékenységéért címzetes egyetemi docensi címet adományozott Bánhidi Viktor okleveles anyagmérnök, a Tungsram Operations gyárigazgatója, üzletfejlesztési vezetője részére.

A Juhász Zsuzsa Emlékdíjat az egyetem Klinikai Központ Ápolási Bizottsága – Juhász Zsuzsa családjának javaslatát is figyelembe véve – 40 éves áldozatos munkájáért Szabóné Törő Anna, a III. számú Belgyógyászati Klinika vezető ápolója számára ítélte oda.

Sajtóiroda - BZs

 Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.