Hallgatói beszámoló

2020, december 16 - 16:30
A Lippai Balázs Roma Szakkollégium hallgatói a Romani Design program kapcsán tapasztalt élményeikről számoltak be.

Alexa Fanni

Romani Design. Úgy gondolom, hogy tiszteletreméltó az, amit a két hölgy együttes erővel elért. A ruhák anyaga nagyon kellemes volt. Ezek az erős színek, amik domináltak az én stílusomtól nagyon eltér. Azonban ezek az erős színek a ruhákon és a kiegészítőkön mégis szolidan jelentek meg. Az ékszerek nagyon tetszettek, különlegesek voltak.

 

Sándor Herceg Balázs

Romani Design. Számomra nagyon kellemesen telt el a Romani Design est. Nagyon jó volt hallgatni Varga Erika előadását büszkeséggel tölt el, hogy találkozhattam vele és számomra az még nagyobb büszkeség, hogy az ő áltata tervezett ruhákban zenélhetünk az együttesemmel. Sokat lehetett tanulni ebből az előadásból az álmainkat ne adjuk fel és küzdjünk a problémák ellenére is, teremtsünk újat, legyünk egyediek. Nagyon tetszik nekem ez a színvilág és ezek a gyönyörű motívumok a ruhákon.

Különösen tetszett nekem és úgy éreztem a vendégeknek is, ahogy elkezdtem/elkezdtünk zenélni, énekelni. nagyon jó volt a hangulat én jól éreztem magam.

 

Izabella Botos

A Romani design rendezvény egy felejthetetlen élmény volt, köszönöm szépen! Tetszett, hogy a ruhák színesek, egyediek, nem pedig egyszínűek. A két tervező asszony alázattal válaszolt bármelyik kérdésünkre a ruhával és azok jelentésével kapcsolatban. Legjobban a kreatív workshop része tetszett, ahol bátran alkothattunk a tervezők által hozott bőrből és fémekből. Inspiráló, élménydús volt számomra a rendezvény.

 

Horváth Ernő

Egy nagyon egyenes és határozott elvekkel rendelkező, ízig vérig roma nőt ismerhettünk meg Varga Erika személyében. Közérthető nyelven fogalmazta meg azt, hogy melyek azok az értékek, amiket egy roma értelmiséginek képviselnie kell, illetve hogy az igazi társadalmi felelősségvállalás hogyan valósulhat meg a roma emberek részéről. Ezek mellett egy olyan kifejezőeszközt mutatott be a munkásságán keresztül, ami minden korban egy izgalmas és trendi, ám meghatározó szerepet tölt be a társadalomban. Számomra inspiráló volt, mert megismerhettem egy eddig számomra ismeretlen oldalát a kultúránk kifejezésének illetve értékemelésének.

 

Meczner Cintia

Nekem nagyon tetszett az a 3-4 óra amit azon a délutánon együtt töltöttünk. Maga a film, amit néztünk is érdekes volt számomra, hiszen láthattuk, honnan indult a Romani Desing, és hova jutott, mivé fejlődött. Az ékszerkészítő workshopon egy kulcstartót készítettem, ennek a folyamata is nagyon érdekes volt. Számomra mégis a ruhák voltak azok, amik legjobban felkeltették a figyelmem, és legjobban elvarázsoltak. Az erős, élénk színek, a minták, mind annyira figyelemfelkeltőek, és egyből magára vonzza a tekintetet, aki viseli. Gyönyörű ruhákat és kiegészítőket láthattunk és próbálhattunk fel.

 

Mátravölgyi Nikolett

Engem nagyon inspirált a két testvérpár története, tisztelem az ő munkájukat és azt, hogy ők idáig jutottak, sőt büszkeséggel tölt el a tudat, hogy roma nemzetiségű hölgyek elérték ezt a szintet. Nekem nagyon tetszettek a megtervezett darabok. Elvarázsolt a színvilág, a motívumok. Nagyon örültem annak, hogy felvehettem ezeket a ruhadarabokat. Meglepett a lehetőségek sokasága az ékszerkészítés során, hiszen egyszerű hozzávalókból olyan sokféle dolgot készíthettünk. Számomra ez egy nagyon jó és emlékezetes élmény marad.

 

Rostás Judit

 Számomra kellemesen telt el a Romani Design est. Örültem, hogy eljöttek hozzánk a tervezők. Sokat tanulhattunk Varga Erikától az előadás közben. Mi is elérhetjük álmainkat, céljainkat, kitartó munkával nekünk is sikerülhet minden, amit szeretnék, ugyan úgy, mint nekik. Persze az út során ütközhetünk mi is akadályokban, kellemetlen helyzetekben, de le kell győzni azokat. Munkájuk igen fontos és tiszteletre méltó. Hálás vagyok, hogy vannak olyan cigány emberek, akiknek szívügye az, hogy fenntartsák a roma kultúra fontos elemeit. Ez esetben a roma népviseletet. Gyönyörű ékszereket láthattunk a bemutató során és volt lehetőségünk készíteni magunknak is. Ennek nagyon örültem. Varga Helena segítségével én is készítettem magamnak karkötőt, fülbevalót, nyakláncot. Az ékszerkészítés közben sokat beszélgettünk, nevetgéltünk.  Közben a fiúk örömzenélésbe kezdtek bele, ami nagyon tetszett a vendégeknek. Szebbnél szebb ruhadarabokat mutattak be nekünk, és fel is próbálhattuk azokat. Fotókat is készített rólunk Erika. Bár az én színvilágom nem a színes darabokhoz áll közel, viszont nagyon tetszettek a romanis ruhadarabok, táskák.

Szerencsére volt lehetőségem felpróbálni a számomra legszebb szoknyát. A szoknyán Kemal Soydere és Nihan látható. Egy világhírű török sorozat szereplői, amit a magyarországi cigányok nagyon imádnak. Hálás vagyok, hogy a Lippai Balázs Roma Szakkollégium vezetősége teljesítette a hallgatók kérését, ami nem más volt, mint meglátogassanak minket a Romani Design tervezői. Isten áldja munkájukat, terveiket.

 

Danó Tibor

Kifejezetten érdekelt az üzenet, amit próbálnak közvetíteni a ruhákkal illetve a megvalósítással, nagyon örültem a weboldalnak mivel nem egy egyszerű atw-s free domain-es oldalról beszélünk, azt tudniillik, hogy azért ha valami, akkor az a weboldal csak pozitívként szolgálhat a nevük mellett. A részletek,  ami az öltözködést és az ékszerkészítést illeti kicsit inkább éreztem célzottan női programnak mint sem férfinak, bár erre meg jobb megoldást én magam sem tudtam, szóval ez nem negatív vélemény, inkább csak negatív tapasztalat. Összességében, Varga Erika és Heléna szerepét a színpadon és az elért sikereit is nagyon kedveltem.

 

 


 

 

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.