Online konferencia

2021, március 5 - 09:15
A Debreceni Egyetem Szakkollégiumainak II. Tudományos Konferenciája

Orsós János Róbert a 2021. március 4-én megrendezett Debreceni Egyetem Szakkollégiumainak II. Tudományos Konferenciája PhD szekciójában képviselte előadásával a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumot. A szekcióban diszciplináris előadások hangzottak el, nagyon színes és tartalmas, szerteágazó tudományterületekbe nyerhettek betekintést a résztvevők. Orsós János tudományos előadásában a doktori tanulmányainak kutatási területéhez szervesen kapcsolódó témáról beszélt: Liszt Ferenc A cigányokról és magyarországi zenéjükről című könyvét elemezte. A cigányok irodalmi reprezentációjának vizsgálata szempontjából ez a könyv kiemelten fontos, hiszen nagyon sok mindent elárul a 19. századi társadalmi viszonyairól, a korabeli polgárság cigányokkal kapcsolatos felfogásáról. A téma rendkívül érdekes és izgalmas. Nagyon örült annak, hogy a szekción belül az egyik legizgalmasabb előadást tarthatta, ugyanis a hallgatóságtól pozitív visszajelzéseket kapott, ami motiváló a számára. Nagy örömére szolgált, hogy a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumot egy színvonalas előadással képviselhette.

A tehetséges szakkollégiumi hallgatók számára megrendezett online konferencián Rábai Dávid tanársegéd, szakkollégiumi mentor vett részt a zsűri egyik tagjaként. Rendkívül színes paletta sorakozott fel a kutatási témákat tekintve: voltak ugyanis agrár, jogi, pedagógiai és természettudományi témákban felvonultatott kutatások is. A hallgatók érdekes előadásokat adtak elő, amelyek kivétel nélkül tudományos igényűek voltak. A zsűri tagjaként nehéz dolguk volt az értékeléseket és a helyezési sorrend meghatározását illetően, ami mindenképpen azt jelzi, hogy nagyon erős mezőny gyűlt össze és versengett meg egymással.

Rábai Dávid szerint, annak ellenére, hogy a pandémia miatt online platformon keresztül lehetett lebonyolítani a konferenciát, ezek a lehetőségek igazán hasznosak lehetnek azon hallgatók számára, akik szeretnék tudományos munkájukat szakmai zsűri előtt bemutatni és számot adni a legfontosabb kutatási eredményeikről. Mindenképpen bátorítja és támogatja az ilyen jellegű rendezvényeket, hiszen szükséges és kell a kutatói utánpótlást erősítenünk, a lehetőséget a fiatalok számára megadnunk.

A Debreceni Egyetem Szakkollégiumainak II. Tudományos Konferenciáján titkári feladatokat látott el Danó Tibor szakkollégiumi hallgató. Beszámolója szerint a webex meeting formában megtartott konferencián összesen 11 szekció volt. Feladatai közé tartozott a felmerülő technikai problémák megoldása, a konferencia menetének lebonyolítása, illetve jegyzőkönyv készítése. A konferencia során számos tudományterületről hangzott el előadás, amiket a hallgatók a tudományos munka igényének megfelelően prezentáltak.. Nagy örömére szolgált hogy részt vehetett ezen a rendezvényen mert sok érdekes előadást hallhatott különböző tudományterületekről.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.